Ravirata

Vuonna 1908 perustetulla Suomen vanhimmalla raviradalla, nykyisellä Oulun ravikeskuksella on pitkät perinteet joita kunnioitetaan kehittämällä puitteita tarjoamaan vauhdikkaita elämyksiä hevosille ja niiden taustavoimille, toton pelaajille, katsojille ja yhteistyökumppaneillemme.

Huippukuntoinen kavioura, laadukkaat oheispalvelut ja ammattitaitoinen henkilökunta sekä toimihenkilöt takaavat laadukkaan kokemuksen niin kilpailijoille kuin yleisöllekin.

Radan tekniset tiedot

– Kaarresäteet: etukaarre 75 metriä, takakaarre 62 metriä
– Kallistukset kaarteissa 17 prosenttia
– Kaarteissa ulkoradoilla kaarresäde taittuu ulospäin
– Siirtymäkaarteet molemmilla suorilla alkavat hyvissä ajoin
– Loppusuoran pituus 224 m

Historiaa

Oulun alueella hevosinnostus on aina ollut vilkasta. Urheiluhevosia ja värikkäitä ihmisiä niiden takana on ihailtu, ymmärretty ja kunnioitettu. Ravi-innostus on alkanut Oulussa jo 1800-luvun lopussa – tuolloin ajettiin kesäisin kilpaa maantiellä ja talvisin Äimäraution lähellä sijaitsevalla Oritkarin jäällä.

Ensimmäinen tieto hankkeesta perustaa varsinainen ravirata on vuodelta 1882. Tuolloin raviväen vielä nimeltä mainitsematon puuhayhdistys harkitsi raviradan perustamista.  Hanke ei vielä edennyt – mutta ajatus säilyi ja kehittyi.

Varsinaisen raviradan perustamishankkeen sai aikaan Oulun läänin Hevosystäväinyhdistys. Aihetta koskevassa kokouksessa oma ravirata todettiin raviurheilun kehittymisen kannalta välttämättömäksi.

Raviradan perustamisen varsinaisena toteuttajana toimi Oulun Piirin Hevosjalostusliitto, nykyinen Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry. Mittava hanke toteutettiin ja ravirata valmistui vuonna 1908. Ensimmäiset Valtionajot ravattiin Oulun Äimäraution raviradalla 25.8.1908. Alkuun ravipäiviä oli vuosittain 2 – 6. Talvisin ajettiin kilpaa edelleen jäällä. Myöhemmin kilpailutoiminnan järjestäminen ja ylläpitäminen siirtyi Pohjolan Hevosystävät ry:lle.

Oulun raviradan perustaminen oli sinänsä historiallinen tapahtuma. Ennen Oulua varsinaisia raviratoja oli vain Helsingissä ja Viipurissa. Oulun ravirata onkin Suomen vanhin edelleen alkuperäisellä paikalla toimiva ravirata. Saavutus jo sinänsä!

Ravirataa ja sen ympäristöä on parannettu useassa vaiheessa. Vuonna 1980 raviradan kavioura peruskorjattiin nykyiseen muotoonsa. Ratatallit valmistuivat 1980-luvun alkupuolella. Nykyinen katsomorakennus valmistui 1974 ja peruskorjaus tehtiin vuoden 1994 Kuninkuusraveihin. Vuosina 2005 – 2010 toteutettiin laaja investointiohjelma, jossa katsomoon lisättiin ravintola, varikolle rakennettiin uusi karsinat sisältävä valjastuskatos ja varikkoa uudistettiin muutoinkin monelta eri osa-alueelta. Myös rataremontti mahtuu kyseiseen investointikauteen.

Vuonna 2018 raviradan katsomo tuhoutui osittain tulipalossa. Toisen kerroksen tilat purettiin ja korvattiin uudella uljaalla toimisto- ja tuomaritornilla. Totohallin sekä ravintolatilojen toiminnallisuutta ja viihtyisyyttä parannettiin remontin yhteydessä merkittävästi. Raviradan oheispalvelut ovat huippuluokkaa, siitä pitää huolen muun muassa upea 160-paikkainen ravintolakatsomo Äimänhovi.

Äimäraution ravirata on tarjonnut vuosien saatossa lukuisia elämyksiä innokkaalle ravikansalle. Ensimmäiset Kuninkuusravit Oulussa ravattiin vuonna 1954. Äimärautiolla on ollut kunnia isännöidä Kuninkuusraveja myös vuosina 1969, 1981, 1994 ja 2010. Seuraavan kerran Oulussa järjestetään Kuninkuusravit vuonna 2025. Oulun ravirata on toiminut myös monen muun perinteikkään kilpailun järjestäjänä. Äimäraution ravikauden kohokohtia ovat muun muassa Oulun Osuuspankki Grand Prix (ent. Pohjola Grand Prix), vauhtijuhla Number One sekä ikäluokkakilpailu Oulu Express.

Vuosikymmenten kokemuksella, mutta edelleen nuoruuden innolla, me Oulun raviradalla jatkamme kotiratamme ja samalla raviurheilun kehittämistä. Emme muistele liikaa vanhoja, vaikka arvostamme perinteitä. Haluamme kehittyä ja palvella tavalla, jota suomalainen raviurheilu tarvitsee.